Skolebestyrelsens opgave
Skolebestyrelsens opgave er at træffe de overordnede beslutninger om skolens daglige drift, herunder godkendelse af ordensregler og budgetter.
Skolebestyrelsen skal samtidig føre tilsyn med skolens virksomhed indenfor nogle af kommunalpolitikerene nærmere fastsatte rammer.
Kun til en vis grad har skolebestyrelsen direkte indflydelse på ansættelser og afskedigelser af skolens personale, idet arbejdsgiverkompetencen er hos skolens leder. Skolebestyrelsen beskæftiger sig som udgangspunkt ikke med enkeltsager.
Møderne i skolebestyrelsen finder sted ca. en gang om måneden og er lukkede, ligesom behandlingen af de enkelte sager er underlagt tavshedspligt. Der udarbejdes dog et offentligt tilgængeligt beslutningsreferat efter hvert møde. Hvert år udarbejdes tillige en beretning, der indeholder en kort beskrivelse af skolebestyrelsens arbejde i det forgangne år.
Medlemmer af skolebestyrelsen
Charlotte Egebo | Forperson |
Ida Marie Schrøder | Næstforperson |
Karen Larsen | Forældrerepræsentant |
Nissrin Yousef Senounou | Forældrerepræsentant |
Christian Nygaard Ipsen | Forældrerepræsentant |
Jonas Bonne Hansen | Forældrerepræsentant (Y-række) |
Michael Simon Nixon | Forældrerepræsentant |
Cecilie Nanna Taarup | Forældrerepræsentant - Suppleant |
Nina Liv Brøndum | Forældrerepræsentant - Suppleant |
Merve Kotan | Medarbejderrepræsentant - undervisning |
Kinga Emese Major | Medarbejderrepræsentant - KKFO |
Jens Hammer Kia Juul Vilhelmsen | Konstitueret skoleleder til 30/4 Konstitueret skoleleder fra 1/5 |
Jens Zachariasen | Konstitueret souschef til 30/6 |
Nanna Lauesgaard | KKFO-leder |
Forretningsorden for bestyrelsen
Vedtaget på skolebestyrelsesmøde den 26. maj 2025
Forretningsorden er udarbejdet i overensstemmelse med Børne- og undervisningsministeriets regler om Skolebestyrelser og med Københavns Kommunes Styrelsesvedtægt for folkeskolen.
§ 1. Medlemmer
Skolebestyrelsen er sammensat i henhold til Bekendtgørelse af lov om Folkeskolen (nr. 438 af 20.juni 1989)
Skolebestyrelsen består af 7 forældrerepræsentanter, 2 medarbejderrepræsentanter, 2 elevrepræsentanter og der er mulighed for at invitere 2 eksterne repræsentanter som medlemmer.
- Skolelederen deltager som sekretær for skolebestyrelsen.
- Yderligere en repræsentant fra ledelsen kan deltage i skolebestyrelsens møder.
- Elevrepræsentanterne deltager ikke i behandling af personsager.
§ 2. Valg
Der afholdes valg til skolebestyrelsen hvert andet år (i ”lige” år) i perioden fra 1. februar og frem til sommerferien. Valget gennemføres i overensstemmelse Københavns Kommunes Styrelsesvedtægt, bilag 10.
Forældrerepræsentanter vælges i udgangspunktet forskudt for 4 år ad gangen, så der vælges 4 kandidater ved hvert valg.
Ved skoleårets start, og ved ændringer, udsender skolens leder en liste over skolebestyrelsens medlemmer og disses suppleanter. Denne lægges også på skolens hjemmeside.
§ 3. Konstituering af bestyrelsen
På skolebestyrelsens første møde vælges ved bundet flertalsvalg én af forældrerepræsentanterne som forperson og én som næstforperson. Ved nyvalg eller suppleringsvalg konstitueres skolebestyrelsen på ny. Ethvert medlem af skolebestyrelsen kan ønske at skolebestyrelsen konstituerer sig på ny.
I de tilfælde, hvor forpersonen midlertidigt er forhindret i at deltage i bestyrelsens arbejde, overtager næstforpersonen dennes hverv. – Hvis forpersonen træder ud af skolebestyrelsen inden valgperiodens udløb, vælges der en ny forperson.
§ 4. Mødeafvikling og tavshedspligt
Skolebestyrelsen afholder ca. møde en gang om måneden af 2 til 2½ times varighed, dog mindst 8 ordinære møder i hvert skoleår eller når mindst en tredjedel af bestyrelsens medlemmer ønsker det med angivelse af punkter til dagsordenen. Møderne afholdes i udgangspunktet på skolen.
Skolebestyrelsens møder holdes for lukkede døre. Bestyrelsens medlemmer er pålagt tavshedspligt i lighed med praksis i andre organer inden for det borgerlige ombud. Medlemmerne må kun referere egne holdninger, og ikke refererer andre medlemmers ytringer.
I særlige tilfælde kan formanden indkalde til møde med kortere varsel. Når mødet indkaldes, skal forpersonen så vidt muligt inden underrette medlemmerne om de sager, der skal behandles på mødet.
Forpersonen bemyndiges til at ekspedere presserende sager, mod at der orienteres umiddelbart herefter.
Forældrene mødes ved behov for at drøfte dagsorden, umiddelbart inden mødeafvikling.
§ 5. Mødedeltagere
Kredsen af mødedeltagere kan ikke udvides, men skolebestyrelsen kan indbyde andre til at deltage i møderne, når der behandles spørgsmål af særlig interesse for dem. De indbudte deltager kun i det punkt på dagsorden som de er inviteret til.
Er et medlem forhindret i at deltage i et skolebestyrelsesmøde, indtræder suppleanten på dennes plads. Afbud meldes til forperson eller skolelederen.
Skolebestyrelsen kan indbyde andre til at deltage i møderne, når der behandles spørgsmål af særlig interesse for dem. Det vil altid være skolebestyrelsens forperson eller et flertal i bestyrelsen, som beslutter, hvem der skal indbydes til at deltage og til hvilket punkt på dagsordenen.
Skolebestyrelsen kan ikke træffe beslutning om at udstede en stående invitation til andre om at deltage i eller overvære møderne.
De forældrevalgte repræsentanter kan afholde møder alene, der kan dog ikke træffes bestyrelsesmæssige beslutninger.
§ 6. Stemmeret på møderne
I skolebestyrelsen har forældrerepræsentanter, medarbejderrepræsentanter og elevrepræsentanter stemmeret, når de er til stede. Skolebestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end halvdelen af de stemmeberettigede medlemmer er til stede.
Ledelsen har taleret.
Til mødet hvor en forældrerepræsentant ikke er til stede, tilføres en suppleant stemmeret i stedet, så der hvis muligt er 7 stemmeberettigede forældrerepræsentanter til stede. Suppleanten, der får stemmeret, er den til stede, der er højst rangerende på valglisten.
Alle beslutninger træffes ved simpelt stemmeflertal. På begæring af et enkelt medlem kan afstemningerne begæres skriftligt. Ved stemmelighed er forpersonens stemme udslagsgivende.
§ 7. Dagsorden
Et medlem af skolebestyrelsen kan bede om at få et punkt på dagsorden ved at meddele det til forperson og skoleleder senest 14 dage før mødets afholdelse. Ca. 14 dage før hvert møde afholdes der formøder mellem forpersonerne og skolens leder. Derefter fastsætter forperson den endelige dagsorden.
På skolebestyrelsen første møde i et nyt skoleår fremlægger skolelederen og forpersonskabet et årshjul med tidsplan for arbejdet i skoleåret.
Skoleleder sender dagsorden med eventuelle bilag til skolebestyrelsens medlemmer senest en uge før mødet.
Mødeplan for kommende skoleår udarbejdes på det sidste møde inden sommerferien. Mødeplanen lægges på hjemmeside.
Udarbejdelse af høringssvar aftales fra gang til gang.
§ 11. Arbejdsgrupper
Bestyrelsen nedsætter arbejdsgrupper til forberedelse og opfølgning på dagsordenspunkter, der kræver det, fx skriftlige oplæg, forslag og afvikling af aktiviteter.
Bestyrelsen nedsætter arbejdsgrupper, når principper skal revideres eller udarbejdes.
§ 12. Referat
Skoleledelsen fungerer som bestyrelsens sekretariat og skriver bl.a. referat af møderne. Det er forpersonernes ansvar at sikre, der bliver ført referat.
Der føres beslutningsreferat af skolebestyrelsesmøderne. I beslutningsreferatet anføres, hvilke personer, der har været til stede. Referaterne bør udformes på sådan en måde, at også personer udenfor skolebestyrelsen kan følge skolebestyrelsens arbejde.
Bestyrelsens medlemmer skal godkende referatet, inden det offentliggøres. Skolens leder kan i forbindelse med spørgsmål om beslutningernes legalitet tilføre referatet sin opfattelse.
Referat fra mødet lægges efter godkendelse ud på skolens hjemmeside inkl. ikke personfølsomme bilag.
§ 12. Forretningsorden, årsberetning og andet
Skolebestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden. Forretningsordenen må ikke overskride de rammer, der følger af loven og de beslutninger som kommunalbestyrelsen har truffet. Forretningsorden genbesøges og vedtages på det første ordinære møde i et skoleår.
Skolebestyrelsen afgiver årsberetning på forårets kontaktforældremøde.
§ 13 Ikrafttræden
Forretningsorden for skolebestyrelsen på Blågård Skole træder i kraft den 1. juni 2025.
Relevante link:
Folkeskoleloven:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=145631
Vejledning om udarbejdelse af vedtægt for styrelsen af Københavns Kommunes skolevæsen: